Μαθητές με αναπηρία
και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Κάθε σχολείο οφείλει να είναι συμπεριληπτικό. Οι μαθητές/μαθήτριες με αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, φοιτούν στη σχολική μας μονάδα υποστηριζόμενοι από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης, ο οποίος συνεργάζεται κατά περίπτωση με τα ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ, με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής και τα μέλη της Ε.Δ.Υ (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης).
Στο 2ο ΔΣ Αγίου Στεφάνου λειτουργεί τμήμα ένταξης, το οποίο στελεχώνεται από εκπαιδευτικό κατάλληλα καταρτισμένο και με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση. Στο Τ.Ε. δύνανται να φοιτούν μαθητές/μαθήτριες με γνωμάτευση από δημόσιο διαγνωστικό φορέα και κατόπιν ενυπόγραφης δήλωσης και των δύο γονέων τους. Επιπλέον στο Τ.Ε. μπορεί να φοιτήσει μαθητής/μαθήτρια μέχρι την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από το οικείο ΚΕ.ΔΑ.ΣΥ., ύστερα από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων και σύμφωνης γνώμης του Συμβούλου ΕΑΕ.
Τόσο ο Εκπαιδευτικός του Τ.Ε., όσο και οι εκπαιδευτικοί Παράλληλης στήριξης είναι σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με τα μέλη της ΕΔΥ του Σχολείου, με τους Δημόσιους Φορείς αξιολόγησης και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προτείνονται και ακολουθούνται για τους μαθητές/ τις μαθήτριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και δυσκολίες στη συμπεριφορά εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης.
Τέλος, οι ειδικοί παιδαγωγοί, ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός του σχολείου παρέχουν οδηγίες προς τους/τις εκπαιδευτικούς τμημάτων, ειδικοτήτων αλλά και προς τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών αυτών, με σκοπό την ολόπλευρη πλαισίωσή τους.
Ο θεσμός της παράλληλης στήριξης/ συνεκπαίδευσης
Σε περίπτωση που προβλέπεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία παράλληλη στήριξη για έναν μαθητή/μια μαθήτρια, ο θεσμός παρέχεται με τρόπο ενισχυτικό της παιδαγωγικής πράξης και της μαθησιακής διαδικασίας. Στόχος είναι η αυτονόμηση και σε καμία περίπτωση η φύλαξη του παιδιού ή η εξυπηρέτηση στην καθημερινότητά του.
Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό τάξης και θεωρείται δεύτερος εκπαιδευτικός. Ως εκ τούτου προβλέπεται να πραγματοποιείται εναλλαγή των ρόλων μεταξύ των εκπαιδευτικών, σε πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού της τάξης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό. Συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου έχοντας την ευθύνη των μαθητών σε αυτές και στα διαλείμματα, όπως και για όλους τους μαθητές/ τις μαθήτριες του σχολείου.
Create Your Own Website With Webador